Зимата доаѓа, а тоа значи дека е време да го подготвите вашиот дом за студеното време. Еден од најдобрите начини да ги задржите провевот надвор и да влезе топлината е да инсталирате четки за исклучување на провев на вашите врати и прозорци. Во оваа статија на блогот, ќе разговараме за тоа како функционира четката за исклучување на нацрт и како можете да ја инсталирате.

Како функционира четката за исклучување на нацрт?

Четка за исклучување на провев е долга, тенка четка која е прикачена на дното на вратата или прозорецот. Четката е направена од флексибилни материјали, како што се гума или филц, и е дизајнирана да ги запечатува празнините и пукнатините. Четката доаѓа во контакт со прагот или површината подолу, спречувајќи провев да навлезат.

Придобивките од четките за исклучување на провев:

 • Тие го спречуваат студот: Четките за исклучување на нацрти помагаат да се задржи ладниот воздух, правејќи го вашиот дом потопол и поудобен.
 • Тие заштедуваат енергија: Со спречување на провевот, не мора да го зголемувате загревањето толку високо, што може да ви заштеди пари на сметките за енергија.
 • Тие ја намалуваат прашината и поленот: Четките за исклучување на нацрти помагаат да се чуваат прашината и поленот, што е добро за луѓето со алергии.
 • Тие се лесни за инсталирање: Четките за исклучување на нацрти се лесни за монтирање и отстранување, без алати.

Какви видови четки за исклучување на провев постојат?

Постојат различни типови на четки за исклучување на провев, секоја со свои предности и недостатоци:

 • Гумени четки за исклучување на провев: Овие се најчестите и се погодни за повеќето врати и прозорци.
 • Четки за исклучување на исцрпувачки флексиби: Овие се помеки и пофлексибилни од гумените четки за исклучување на провев и се идеални за нерамни површини.
 • Автоматски исклучувачи на нацрт: Овие четки автоматски се спуштаат кога ќе ја затворите вратата или прозорецот и се креваат кога ќе ги отворите.

Лесно е да се инсталира четка за исклучување на нацрт. Следете ги овие чекори:

 • Измерете ја ширината на вратата или прозорецот: Измерете ја ширината на отворот каде што сакате да ја инсталирате четката за исклучување на нацрт.
 • Исечете ја четката во големина: Користете остар нож за да ја исечете четката во големина.
 • Исчистете го дното на вратата или прозорецот: Отстранете ја нечистотијата и прашината од дното на вратата или прозорецот со крпа.
 • Прикачете ја четката: Залепете ја четката до дното на вратата или прозорецот. Проверете дали четката е на исто ниво со дното на вратата или прозорецот.

Заклучок нацрт четки за исклучување

Четките за исклучување на провев се едноставен и ефикасен начин да ги задржите провевот и топлината внатре.